Biedrzeniec anyż (anyż, anyżek) (Pimpinella anisum L.) – roślina jednoroczna z rodziny selerowatych. Prawdopodobnie pochodzi ze wschodnich obszarów basenu Morza Śródziemnego. Na ziemiach polskich biedrzeniec anyż znany jest od średniowiecza, kiedy to został sprowadzony przez benedyktynów. Dzisiaj w Polsce rzadko uprawiany, czasami dziczeje.
- Surowiec zielarski – owoc anyżu (Anisi fructus) – pełna rozłupnia, wysuszona, często z niewielkim fragmentem cienkiej i sztywnej szypułki. Surowiec zawiera co najmniej 2 ml/kg eterycznego olejku anyżowego.
- Działanie – owoce działają wykrztuśnie (są składnikiem syropów), moczo- i wiatropędnie, rozkurczowo, a także pobudzają laktację. Mają niewielkie działanie przeciwbakteryjne. Olejek anyżowy to środek aromatyczny i smakowy, używany w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i perfumeryjnym oraz spirytusowym (anyżówka). Działa odkażająco na skórę, odstraszająco na owady, toksycznie na pasożyty; stosowany wewnętrznie ma działanie rozkurczające i wykrztuśne. W pediatrii jest to środek wiatropędny.