Mącznica lekarska (Arctostaphylos uva-ursi) – roślina z rodziny wrzosowatych do 10 cm wysokości, o pokładających się pędach do 1 m, drobnych jasnoróżowych kwiatach i czerwonych jagodach. Nazwy zwyczajowe: mącznica garbarska, chrościna, niedźwiedzie grono. Występuję głównie w strefie umiarkowanej i arktycznej półkuli północnej. W Polsce pospolita na północy kraju. Roślina światłolubna, rośnie w rzadkich lasach, na wrzosowiskach, na wydmach.
- Surowiec zielarski – liście mącznicy. Zbiera się je od kwietnia do września, susząc w przewiewnym miejscu.
- Główne związki chemiczne – w liściach znajdują się glikozydy fenolowe, garbniki (do 20%), kwasy organiczne (chinowy, galusowy, elagowy), flawonoidy i śluzy.
- Działanie – mącznica lekarska działa moczopędnie, antyseptycznie i ściągająco. Odwary tej rośliny odkażają drogi moczowe, stosowane są w nieżytach i stanach zapalnych dróg moczowych. Mącznica pomaga również w leczeniu kamicy nerkowej i przerostu gruczołu krokowego. Uwaga: ze względu na możliwe skutki uboczne i rozmaite przeciwwskazania kurację przy użyciu mącznicy należy przeprowadzać pod kontrolą lekarza.